luni, 9 septembrie 2013

Se merita sa fi freelancer? Da, se merita!

"Se merita sa fi freelancer?" este prima intrebare pe care orice om o adreseaza unui freelancer. Ceea ce multi nu inteleg este ca fiecare job are avantajele si dezavantajele lui iar sa fi freelancer implica si avantaje si dezavantaje. Sa fi freelancer este cool, inseamna sa ai libertate dar inseamna munca mai multa, autodisciplina si sa ai nervii tari.  Si totusi se merita sa fi freelancer?
Da se merita. Pentru ca:
  • Nu ai un salariu fix ( gen minimul pe economie) dar poti castiga mult mai bine decat un salariu intr-o companie multinationala. Totul depinde de cat muncesti. Ai prins doua proiecte de sume mari ( 500-1000 $) si tragi pe ele, atunci in luna aia stai linistit. Trebuie sa ai grija sa ai proiecte si luna viitoare.
  • Nu ai sef, da este adevarat nu iti omoara nimeni neuronii cu tipete ci ai mai multi sefi care vor sa stie mereu ce lucrezi, care vor mereu sa fie in legatura cu tine. Si asta inseammna sa ai nervi de otel si sa te adaptezi fiecarui om in parte dar si fusului orar. Ca se poate intampla sa ai "sefi" din U.S. si atunci trebuie sa te adaptezi.
  • Responsabilitatile sunt mai mari dar se merita. Ca freelancer trebuie sa stii cand iti expira fiecare proiect in parte, cu ce suma esti primit si prin ce metoda , ce cere fiecare client in parte si pot fi clienti total diferit. Nu ai contabil si nici manager tu esti totul.
  • Ai mereu de invatat mai ales daca esti pe domeniul IT. Ca freelancer inveti mereu pe domeniul in care lucrezi, inveti lucruri noi de exemplu pe SEO sau pe partea de writing si translate. Nu o sa te plictisesti.
  • Tu iti faci programul adica tu decizi in cate ore iti bei cafeaua dimineata sau in cate ore lucrezi la un proiect si seara te plimbi. Da, este important sa te organizezi astfel incat sa iti fie bine si sa nu neglijezi nici un aspect.
Sa fi freelancer se merita mai ales daca stii cum sa te organizezi si ai de la inceput taskurile bine stabilite de tine. Este importat sa iti faci timp zi de zi sa te organizezi si sa ai rabdare la inceput pentru a invata tot ceea ce trebuie sa stii. 
Da, se merita sa fi freelancer si se merita sa fi propriul tau sef pentru ca viata e frumoasa si merita traita la maxim. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu