miercuri, 16 iulie 2014

Cateva idei pentru a nu mai face ore suplimentare atunci cand esti freelancer

Multi freelanceri iti vor spune ca pentru a face o gramada de bani trebuie sa lucrezi mult. Este adevarat, dar poti face multi bani si lucrand mai putin, fiind foarte organizat. Pentru cei care sunt cu adevarat pasionati, munca in plus nu este o problema. Dar atunci cand ai familie si copii nu poti lucra in fiecare week-end sau in fiecare seara.

Contabilizeaza-ti timpul. Ai la indemana programe precum Toogle sau Klok pentru a contabiliza exact cat iti ia fiecare sarcina. Poti sa vezi astfel cat timp iti ia sa verifici mail-urile, cat timp iti ia sa lucrezi la un anumit site, etc. Poti sa vezi apoi care sunt sarcinile care ar putea fi optimizate sau daca ai subestimat timpul de care ai nevoie pentru un anumit proiect.

Verifica mail-urile o data pe zi doar. Daca iti lasi mail-urile deschise toata ziua pentru a fi cat mai receptiv, iti vei pierde din concentrare. Pentru a fi cat mai productiv, nu trebuie sa fii intrerupt. Daca raspunzi in urmatoarele 24 de ore este mai mult decat profesionist.

Nu sta pe chat toata ziua. Nu munci cu ferestrele de Facebook, Gtalk, Twitter sau Skype deschise. Incearca sa te concentrezi doar asupra unei singure sarcini si vei vedea ca esti mai productiv decat ai fi crezut.

Fa in asa fel incat clientii sa nu iti manance tot timpul. Nu sta de vorba cu ei la telefon toata ziua. Fa in asa fel incat sa fii contactat pe mail. Incearca sa muncesti la unele proiecte care au nevoie de o minima gestiune.

Trebuie sa iti imbunatatesti in mod constant metoda de lucru. Daca folosesti programul Photoshop in fiecare zi studiaza care ar fi pluginurile care iti pot fi de folos si care te ajuta sa castigi mai mult timp. Meseriile legate de web sunt in evolutie constanta deci nu te poti baza pe aceeasi metoda de lucru pentru mai mult timp. Fii cat mai felxibil.

Fa in asa fel incat proiectele sa fie cu adevarat terminate. Nu vrei sa fii contactat apoi de un client ca a gasit o problema.  Este si normal sa o rezolvi. Si vei pierde din timpul tau bineinteles.

Foloseste tenica pomodoro. O metoda care poate fi extrem de eficienta. Pomodor-ul traditional – 30 de minute  din care 25 de minute de munca si cinci minute de pauza. Dupa ce ai facut 4 pomodoro, ai nevoie de o pauza mai lunga, intre 15 si 30 de minute. Daca te simti prea obosit, incearca sa faci o pauza mai lunga. Cu siguranta ca vei gasi o solutie mai eficienta daca ai ramas blocat la un moment dat.

Nu uita nici de aplicatiile sau programele care iti pot face viata de freelancer mai usoara.


Cu siguranta ca aceste metode daca vor fi puse in aplicare vor functiona si pentru tine. Tu ce alte tehnici mai ai pentru a castiga in productivitate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu