vineri, 31 ianuarie 2014

Freelancer- cum sa iti stabilesti si cum sa iti negociezi cat mai bine tariful

Atunci cand lucrezi pe post de independent si mai ales atunci cand esti la inceput chestiunea tarifului poate fi destul de problematica. Sunt prea scump? Nu sunt destul de scump? Oare risc sa ii fac pe clienti sa fuga?
Atunci cand vinzi materiale sau produse, sa iti calculezi veniturile si tarifele este usor. Daca cineva face bijuterii si le vinde pe Internet, este de ajuns daca calculeaza costurile de productie, daca adauga o marja de castig si gata are pretul de vanzare.
Pentru un freelancer, tariful poate reprezenta si o modalitate de a estima calitatea muncii sale dar si gradul sau de competente. Este si un element decisiv pentru viitori potentiali clienti. Trebuie deci sa stii sa te evaluezi pe tine insuti si propriul tau tarif tinand cont de toate criteriile si propunand un tarif care sa tina cont de profilul tau.
Deci in calitate de freelancer este extrem de important sa stii cum sa iti negociezi tariful. Urmatoarele sfaturi s-ar putea sa iti fie de folos.
Sa gasesti o cale de mijloc potrivita nu este un lucru extrem de usor. Nu trebuie sa propui un tarif mult prea ridicat si sa risti sa iti fuga unii potentiali clienti, nici un tarif mult prea jos care iti asigura faptul ca vei fi luat in considerare dar care nu iti va asigura un trai decent.
Un sfat destul de eficient consta in faptul de a explica clientilor ca tariful tau este o oglinda a profesionalismului tau si a eficientei tale. Cu siguranta ca vor investi mai mult decat au prevazut dar proiectul se va misca mult mai usor decat daca faceti apel la o pesoana cu mult mai putina experienta.
Un alt sfat- urmareste preturile de pe piata. Contacteaza anumiti profesionisti de pe piata, urmareste comunitatile de freelanceri si intreaba-i. Nu te teme ca nu iti vor raspunde. Iti poti de asemenea estima tarifele in functie de nevoile tale. Calculul este simplu- aduni tot ce ai de platit, estimezi de cat ai nevoie in fiecare luna pentru a trai si faci din asta obiectivul tau. De aici poti deduce si pretul prestatiilor tale.
Tarifele pot fi estimate si in functie de valoarea muncii tale. Trebuie sa negociezi un tarif si in functie de timpul muncit la un proiect, de dificultatea sa si de volumul sau. Astfel tariful va reprezenta valoarea ta.
Fa cum fac si salariatii. Daca ai fost deja salariat, stii deja ca ceea ce primesti nu te ajuta doar sa traiesti ci iti plateste sau rasplateste competentele. Cunoscand practicile pietei si punandu-te in acord cu tarifele parcticate esti sigur ca vei fi remunerat la justa ta valoare.
Acum ca stii cum sa stabilesti tariful trebuie sa stii cum sa il negociezi- vei avea un tarif mic sau mare? Oare clientii cum vor reactiona? Cum este cel mai bine dupa parerea ta? Te asteptam sa ne impartasesti ideile tale sau experientele tale. 
- See more at: http://congrazie.ro/blog/view/21644/freelancer-cum-sa-iti-stabilesti-si-cum-sa-iti-negociezi-cat-mai-bine-tariful#.UuvNnfmSxzg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu