1. Cum sa il alegi. Cu siguranta ca atunci cand esti in cautarea unui freelancer pentru proiectul tau nu stii pe care sa il alegi din multitudinea de oferte sau de anunturi. Raspunsul nu este unul usor deoarece nu vei afla decat la sfarsit care este rezultatul muncii sale. Pentru inceput, trebuie sa tii cont de disponibilitatea sa, de evaluarea portofoliului sau, tarifele la care lucreaza si verificarea referintelor sale. Sunt mai mult decat suficiente pentru inceput.
In functie de domeniul pentru care doresti sa il angajezi, ii poti cere si sa faca un anumit lucru de proba- « rough » pentru graficieni sau o scurta traducere pentru cei care trebuie sa traduca.
Cel mai bine ar fi ca daca iti doresti un freelancer care sa inceapa un proiect care cere o anumita investitie – studii in prealabil, documentare foarte buna, teste, trebuie sa te gandesti si la un alt aspect- trebuie sa il remunerezi cat mai bine. Acest aspect va instaura o relatie puternica de incredere intre voi si va prelungi relatia de colaborare.
O data ce ai ales si pe cine iti doresti pentru proiect, trebuie sa incercati sa respectati si termenele limita. El sa termine treaba la timp, tu sa platesti la timp. Poate ca un freelancer si-a mai eliberat programul pentru a fi la dispozitia ta. Orice decalaj il va obliga sa isi caute inca o sursa de venit in detrimentul tau. Trebuie sa incerci sa il tii la curent cu cele mai mici intarzieri sau amanari sau schimbari care sunt inevitabile in orice proiect.
Un freelancer trebuie sa fie atent la nevoile tale, sa stie sa te asculte dar si reciproca este valabila. Trebuie sa depasiti impreuna unele obstacole ce pot aparea.
2. Cum il poti ajuta. Ce il va ajuta cel mai mult in cursul colaborarii voastre este bineinteles disponibilitatea ta. Trebuie sa vorbiti cat mai mult sau va intalniti pentru a discuta proiectele in cele mai mici detalii, despre obstacolele minore sau majore care pot sa apara. Un alt lucru extrem de important- trebuie sa it arati satisfactia o data ce a dus la bun sfarsit un proiect. Ii va mari inceredera in sine si ii va permite sa deschida alte porti. Garanteaza-i si ca il vei recomanda altora daca are nevoie.
3. Cum te poate ajuta el pe tine? Experienta unui freelancer cu clientii diversi si proiectele diverse la care a luat parte iti pot fi de un real folos.
Acesta este cel mai adesea in contact profesional cu alti freelanceri care lucreaza in niste sectoare complementare cu ale sale sau diferite de ale sale. Acesta poate invata de la ei sau te poate ajuta sa iti gasesti noi colaboratori.
Am putea spune ca un freelancer traieste in mai multe dimensiuni. Si colaborarea sa cu tine sau cu firma ta daca se aplica al un proiect anume, poate depasi acest obiectiv. Atat timp cat il asculti, il rogi sa deschida portile retelei sale de cunostinte, nu veti avea decat de castigat.
Citeste mai multe articole pe teme freelancing pe congrazie.ro!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu