In calitate de freelancer sau de antreprenor independent, majoritatea persoanelor fac cam acelasi lucru si o fac singuri – isi creeaza firma, organizeaza timpul, isi cauta clienti, duc la bun sfarsit sarcini si proiecte, etc. Dar toate aceste roluri si asumarea lor necesita si o buna administrare a vietii sau a programului de zi cu zi.
Un spatiu dedicat, facut sa dureze. Ai nevoie sa te concentrezi si sa fii cat mai eficient. Toti freelancerii iti vor spune acelasi lucru – ai nevoie de un spatiu in care sa dispui de tot materialul de care ai nevoie si toate instrumentele de care ai nevoie. Un spatiu izolat de preferinta. Daca nu dispui de mijloacele necesare pentru a-ti cumpara mobilier sau daca stai intr-un apartament mai mic, organizeaza-ti un loc doar al tau in care sa muncesti. Daca te vezi intr-o activitate durabila nu amenaja un birou efemer pentru o activitate efemera.
Rigoarea este singura ta salvare. Autonomia este cu siguranta prima sursa de satisfactie pentru antreprenorii independenti. Aceasta autonomie are insa un pret- toul depinde de tine si de persoana ta. Nimeni nu este langa tine sa te controleze. Dificultatile sau impasurile nu se vor rezolva de la sine. Trebuie sa te ocupi de ele. In caz contrar se vor intoarce ca un bumerang.
Organizeaza-ti deci cat mai bine ziua. Ai nevoie de unele « plaje administrative » pentru a impiedica ca toate aceste corvoade sa te demotiveze la momentul inoportun si sa iti si omoare pe deasupra si productivitatea.
Lumea este a celor care se trezesc devreme. O buna cadenta in ritmul de lucru si mentinerea sa constanta este mai usoara atunci cand esti si organizat. Fii cat mai constant deci, tine-te de un program sau orar anume, creeaza obiceiuri. Timpul reprezinta un element foarte important de stapanit si inceperea unei zile de munca dimineata devreme este o buna practica de tinut minte. Este si o conditie pentru a intra in ritmul clientilor, a furnizorilor sau a organizarilor uitle. Daca nu esti disponibil la ora 9 cand unii clienti apeleaza la tine nu vei face o impresie prea placuta. Astfel nici viata profesionala nu va mai fi amestecata cu cea personala.
Construieste relatii. Animarea unei retele de cunostinte si gasirea unor clienti sunt 2 lucruri distincte. Iti vei enerva si demoraliza interlocutorii daca vei negocia prea mult unele tarife. Studiaza ceea ce clientii isi doresc cu adevarat sa obtina de la tine si gandeste-te la felul in care poti sa ii ajuti.
Tu cum te organizezi in viata de zi cu zi in activitatea ta de freelancer? Te asteptam cu unele sfaturi in plus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu