sâmbătă, 21 iunie 2014

Cum alegi un expert evaluator bun in Slatina ?

Evaluarea bunurilor mobile si imobile reprezinta un proces sistematic folosit pentru a estima, intr-o maniera credibila, realista, o anumita valoare a unei proprietati.
Evaluatorul este acea persoana juridica sau fizica ce detine o experienta semnificativa in domeniu, competenta in evaluare pe piata specifica subiectului evaluarii, o persoana care cunoaste, intelege si este capabila sa puna in aplicare in mod corect metodele si tehnicile recunoscute, necesare efectuarii unei evaluari credibile care sa fie in conformitate cu Standardele Internationale de Evaluare dar si cu Codul Deontologic al Profesiei de Evaluator.
Evaluatorul este membru al unei asociatii nationale, profesionale de evaluare recunoscute drept fiind de utilitate publica si are calitatea de expert evaluator independent. Care sunt principalele utilizari ale evaluarilor realizate de catre un expert evaluator:
  • Expropiere;
  • Lichidare;
  • Garantarea imprumuturilor;
  • Credite ipotecare;
  • Raportare financiara;
  • Fuziuni;
  • Impozitare;
  • Stabilirea valorii marfurilor in vama;
  • Rezolvarea litigiilor;
In raport cu clientii, specialistii in evaluare pot fi de trei tipuri: externi, interni sau independenti. Ca profesiune libera, activitatea de evaluare implica responsabilitate civica, profesionala si penala a practicantului acesteia. Evaluarea reprezinta o activitate complexa. Expertul evaluator de bunuri mobile si imobile este un specialist ce participa la evaluarea instalatiilor, masinilor si echipamentelor, avand o serie de competente ce includ: comunicarea, munca in echipa, utilizarea calculatorului, promovarea serviciilor, incheierea contractelor, organizarea proceselor de evaluare, elaborarea unor rapoarte de evaluare, acordarea de consultanta, inspectarea bunurilor mobile si imobile, estimarea valorii finale.
Munca unui evaluator poate fi simpla sau de complexitate ridicata. Care sunt cunostintele necesare unui bun evaluator?
Un evaluator poate avea ca pregatire o facultate economica, tehnica sau dreptul. Acesta trebuie sa-si autoevalueze cunostintele in raport cu ceea ce isi doreste sa lucreze si sa incerce sa lucreze si sa incerce sa asimileze cat mai multe informatii in acea directie. De obicei, sunt necesare cunostinte de drept, statistica, constructii, contabilitate si analiza economica.
Dupa cum spuneam mai sus, munca unui evaluator poate fi simpla sau complexa. Nu este acelasi lucru sa evaluezi un apartament, o intreprindere sau un siloz de depozitare a cerealelor. Profesia de evaluator se aseamana cu matematica. Se pot rezolva ecuatii de gradul doi sau ecuatii diferentiale. Insa, daca reusesti sa gasesti solutiile la problemele complexe si satisfactiile vor fi pe masura.
Un evaluator trebuie sa fie impartial in munca pe care o depune. Sunt cazuri in care concluziile sale nu satisfac asteptarile clientului. Un bun evaluator va onest in toate relatiile profesionale si va respecta confidentialitatea informatiilor detinute cu privire la clientii sai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu